Toen de Duitsers Zarren innamen in oktober 1914, waren de broers Cyriel en Constant Deruytter er al vanonder gemuisd naar… buurland en bondgenoot Frankrijk.
Veel inwoners waren uit voorzorg vóór de Duitse inname naar Frankrijk gevlucht. De mannen wilden daarmee in de eerste plaats ontsnappen aan dwangarbeid in Duitsland. Ongeveer drie kwart van de bevolking (± 2500 mensen) zou het dorp in augustus 1914 zijn ontvlucht.
Om naar Frankrijk te kunnen gaan, moesten de nodige papieren in orde gebracht worden. Op 1 oktober kreeg Cyriel zijn ‘Passeport pour la France et la Belgique’. Volgens zijn paspoort was hij 1 meter 69 groot en had hij blond haar, blonde wenkbrauwen, blauwe ogen, een gewone neus, een grote mond, een lage kin en een lang gezicht.
Een nieuw Zarren in Villeneuve
Veel Zarrenaars, inclusief burgemeester Deboutte en schoolmeester Verslype, kwamen terecht in het dorp Villeneuve-le-Roi, iets onder Parijs (vlakbij de huidige luchthaven Orly). Ook Cyriel (20) en Constant (16) vluchtten naar Villeneuve. Cyriel schreef dat, ‘met al de Zarrenaars die nog toekomen, er welhaast een nieuw Zarren zal gesticht worden te Villeneuve’. Vader Charles Deruytter en de drie andere kinderen bleven achter in Zarren. Na de vlucht sluit het westelijke front zich en ontstaat er een breek netwerk van loopgraven dat het gezin vier jaar lang van elkaar zal scheiden.
De broers gescheiden
Blijkbaar geraakten de broers tijdens het vluchten van elkaar gescheiden want terwijl Cyriel al in Villeneuve was, verbleef Constant in Koksijde. En toen Constant uiteindelijk in Villeneuve aankwam was Cyriel daar niet meer. Hij was immers naar Parijs gegaan om er op 15 januari 1915 vrijwillig legerdienst te nemen.